Koronavírus: ČR zaznamenali najvyšší počet nakazených od začiatku apríla

14.08.2020 Celý región

Praha 14. augusta (TASR) - Vo štvrtok pribudlo v ČR za predchádzajúcich 24 hodín 330 potvrdených prípadov ochorenia COVID-19, čo je najviac od 3. apríla. Informoval o tom spravodajský server iDNES.cz

Od 1. marca, keď sa v Česku objavili prvé prípady nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý uvedenú chorobu spôsobuje, bolo v krajine zaznamenaných už celkovo 19.401 prípadov COVIDu-19.

Najvyšší denný nárast počtu prípadov sa objavil 27. marca, keď v Česku zaznamenali 377 nakazených, a druhý najvyšší počet infikovaných evidovali 3. apríla, keď ich bolo 334.
 
 

Británia zavedie karanténu pre cestujúcich z Francúzska aj Holandska

Londýn 14. augusta (TASR) - Británia sa rozhodla opätovne zaviesť dvojtýždňovú karanténu pre cestujúcich prichádzajúcich z Francúzska, Holandska aj Monaka. Dôvodom je skutočnosť, že v uvedených oblastiach momentálne narastá počet osôb nakazených novým druhom koronavírusu. Informovala o tom v noci na piatok agentúra AFP s odvolaním sa na britského ministra dopravy Granta Shappsa.

"Údaje nám ukazujú, že musíme odstrániť Francúzsko, Holandsko, Monako, Maltu a (karibské ostrovy) Turks a Caicos a Aruba zo zoznamu bezpečných krajín," uviedol Shapps na Twitteri.

Po návrate do Spojeného kráľovstva budú musieť cestujúci zo zmienených krajín ísť na 14 dní do samoizolácie, dodal.

Opatrenie vstúpi do platnosti v sobotu ráno.

Británia v júli znova zaviedla 14-dňovú karanténu pre ľudí prichádzajúcich zo Španielska a minulý týždeň aj pre cestujúcich z Andorry, Belgicka a Bahám.

Británia je stále najpostihnutejším európskym štátom v počte prípadov nákazy koronavírusom aj úmrtí. Dosiaľ v nej zaznamenali vyše 315.500 prípadov infekcie a viac ako 41.000 úmrtí.
 
 

Mexiko aj Peru prekonali hranicu pol milióna prípadov nákazy COVID-19

Mexiko/Lima 14. augusta (TASR) - Štáty Mexiko a Peru v Latinskej Amerike, ktorá sa nedávno stala novým epicentrom koronavírusu, prekročili hranicu pol milióna prípadov nákazy. V piatok o tom informovala agentúra AFP.

Mexické ministerstvo zdravotníctva za štvrtok zaznamenalo 7371 nových prípadov, čím sa počet infikovaných zvýšil na 505.293.

Peru za posledných 24 hodín eviduje nárast 9441 prípadov nákazy. Celkovo sa v krajine infikovalo už 507.996 ľudí a vírus si vyžiadal 25.648 obetí. Krajina preto zrušila verejné podujatia, obnovila nedeľný zákaz vychádzania a v niektorých regiónoch dokonca znovu zaviedla povinnú karanténu.

Od vypuknutia pandémie koronavírusu zaznamenalo Mexiko druhý najväčší počet úmrtí v Latinskej Amerike - až 55.293. Najviac postihnutým štátom tejto zemepisnej oblasti však naďalej zostáva Brazília, kde si vírus doteraz vyžiadal 105.463 obetí.

Latinská Amerika a oblasť Karibiku začiatkom augusta prekonali Európu a stali sa regiónom s najväčším počtom úmrtí na chorobu COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje. Doposiaľ tam zaznamenali už vyše 228.000 obetí a viac než 5,8 milióna prípadov nákazy.

Celosvetovo sa od vypuknutia pandémie nakazilo už viac ako 20,6 milióna ľudí a vírus si vyžiadal viac ako 750.000 obetí.
 
 

Rusko potvrdilo 5065 nových prípadov nákazy koronavírusom

Moskva 14. augusta (TASR) – Rusko zaznamenalo vo štvrtok 5065 nových prípadov nákazy koronavírusom za posledných 24 hodín, čím celkový počet nakazených dosiahol 912 823. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na protivírusové krízové centrum.

Percentuálny nárast počtu infikovaných už 11 dní neprekročil hodnotu 0,6.

V priebehu 24 hodín sa vyliečilo ďalších 6568 ľudí. Z nákazy sa celkovo vyliečilo už 722 964 ľudí, čo predstavuje takmer 79 percent z celkového počtu infikovaných.

Počet úmrtí súvisiacich s chorobou COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, stúpol vo štvrtok o 114, čo je o desať menej než v stredu, a ich celkový počet dosiahol 15 498.
 
 

Koronavírus vo Viktórii vymaže zotavovanie v iných častiach Austrálie

Canberra 14. augusta (TASR) - Opätovný nástup epidémie nového koronavírusu v austrálskom štáte Viktória pravdepodobne vymaže plusy zo zotavovania ekonomiky v ďalších oblastiach krajiny. Povedal to v piatok guvernér austrálskej centrálnej banky Philip Lowe.

Štát Viktória s hlavným mestom Melbourne sa stal epicentrom druhej vlny epidémie v Austrálii. Len v stredu (12. 8.) zomrelo v krajine na chorobu COVID-19 celkovo 21 ľudí, všetci v štáte Viktória.

Austrálska vláda očakávala, že po prepade v 2. štvrťroku sa v 3. kvartáli ekonomika vráti k rastu. Podľa centrálnej banky by však druhá vlna epidémie mala z očakávaného výkonu ekonomiky v 3. štvrťroku skresať minimálne dva percentuálne body. To znamená zhoršenie prognózy, keďže približne pred mesiacom sa redukcia očakávala na úrovni 0,75 percentuálneho bodu.

Nezamestnanosť by smerom ku koncu roka mala vzrásť zhruba na 10 %. Ako Lowe dodal, na vysokej úrovni by sa miera nezamestnanosti mala udržať ešte nejaký čas.
 
 

Ukrajina má ďalší rekord v počte nových prípadov nákazy koronavírusom

Kyjev 14. augusta (TASR) – Na Ukrajine zaznamenali do piatka rána rekordných 1732 prípadov ochorenia COVID-19 za deň, pričom okolo 581 osôb sa vyliečilo a 19 ľudí zomrelo.

Podľa tlačovej agentúra Interfax-Ukrajina o tom na svojej webovej stránke informoval Systém monitorovania epidémie koronavírusu, patriaci pod ukrajinskú Radu pre národnú bezpečnosť a obranu.

Predchádzajúci rekord v dennom prírastku nových prípadov nákazy COVID-19, spôsobovanej koronavírusom SARS-CoV-2, zaznamenali na Ukrajine vo štvrtok, keď ich bolo 1433.

Celkovo do piatka rána zaznamenali na Ukrajine 87 872 prípadov nákazy, 46 797 ľudí sa z nej vyliečilo a 2011 jej podľahlo. Aktívnych prípadov nákazy je v súčasnosti na Ukrajine 39 064, čo je o 1132 viac než vo štvrtok.
 
 

Španielsko zavedie zákaz fajčenia a zavrie nočné kluby na celom území

Madrid 14. augusta (TASR) – Španielska vláda dnes oznámila, že zavádza zákaz fajčenia na uliciach a zatvára nočné podniky na celom území krajiny v snahe zastaviť šírenie nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Informovali o tom agentúra AFP a denník El Mundo.

Zákaz platí v prípade, keď nie je možné dodržať medzi osobami bezpečnú vzdialenosť dva metre. V španielskych autonómnych spoločenstvách Kanárske ostrovy a Galícia vstúpil do platnosti už od piatku. Ďalšie autonómne spoločenstvá v piatok oznámili, že sú pripravené opatrenie takisto zaviesť.

Španielsky minister zahraničných vecí Salvador Illa predstavil aj ďalšie opatrenia a odporúčania v reakcii na nárast počtu prípadov ochorenia COVID-19 v krajine. Španielsko vo štvrtok oznámilo 3000 nových prípadov nákazy za obdobie posledných 24 hodín, píše AFP.

Na nových opatreniach sa podľa El Mundo dohodli predstavitelia všetkých autonómnych spoločenstiev. Diskotéky, nočné podniky a tanečné kluby budú musieť zavrieť svoje prevádzky o 01:00 a od polnoci nebudú smieť vpúšťať ďalších návštevníkov.

Návštevy v domovoch dôchodcov budú obmedzené a všetci noví obyvatelia budú musieť podstúpiť testy na koronavírus. Regionálne zdravotnícke úrady budú mať za povinnosť vykonávať testy medzi tými skupinami obyvateľstva, ktoré sú zvlášť ohrozené, i v oblastiach zasiahnutých ochorením.

Španielska epidemiologická spoločnosť už v júli varovala, že nakazení fajčiari spolu s dymom môžu vyfúknuť aj kvapôčky vírusu. Tvrdenie, že fajčenie na verejnosti môže zvýšiť rýchlosť prenosu nákazy, neskôr potvrdila aj Svetová zdravotnícka organizácia.
 
 
 

Chorvátsko už druhý deň po sebe hlási rekordný prírastok nakazených

Záhreb 14. augusta (TASR) - Chorvátsko zaznamenalo už druhý deň po sebe rekordný prírastok počtu prípadov nákazy koronavírusom. Za posledných 24 hodín v tejto krajine potvrdili ďalších 208 infekcií, čo je najviac od začiatku pandémie, informovala v piatok agentúra HINA.

Pribudli tiež dve nové úmrtia súvisiace s koronavírusom. O deň skôr hlásili z Chorávstka 180 nových prípadov nákazy a jedno úmrtie. V Chorvátsku momentálne evidujú 961 aktívnych prípadov nákazy. Hospitalizovaných je 106 ľudí, pričom na pľúcnu ventiláciu je napojených desať z nich.

"Dnes sme zaznamenali 208 nových prípadov. Priemerný vek týchto nakazených je 31 rokov, keďže zhruba dve tretiny sa nakazili v nočných kluboch a baroch, ktoré ostali otvorené aj po polnoci," povedal na piatkovej tlačovej konferencii hlavný chorvátsky epidemiológ Krunoslav Capak, ktorý je riaditeľom Chorvátskeho úradu verejného zdravotníctva (HZJZ). Dodal, že mladí ľudia majú väčšinou len mierne príznaky ochorenia COVID-19.

Štvromiliónové Chorvátsko zaznamenalo od začiatku pandémie 6258 prípadov nákazy a 163 úmrtí. Prvý prípad nákazy evidovali v Chorvátsku 25. februára, odvtedy v krajine vykonali 134.742 testov.

V dôsledku momentálne narastajúceho počtu nových prípadov nákazy sprísnili niektoré okolité krajiny opatrenia ohľadne ciest do Chorvátska, informuje agentúra Rueters.

Rakúsko v piatok varovalo pred cestovaním do Chorvátska. Taliansko ešte v stredu zaviedlo povinné testovanie na koronavírus pre ľudí prichádzajúcich z Chorvátska, Grécka, Malty a Španielska. Slovinsko avizovalo, že možno ešte sprísni obmedzenia pre ľudí prichádzajúcich z Chorvátska, ktorí sa momentálne musia pri vstupe do Slovinska preukazovať negatívnym testom na koronavírus.

V rámci Európy, napríklad v Taliansku či Nemecku, vzniklo v ostatnom čase viacero ohnísk nákazy spôsobených dovolenkármi, ktorí sa v posledných týždňov vrátili z oblastí Chorvátska povestných organizovaním večierkov, a to najmä z ostrova Pag, uvádza Reuters.

Chorvátska vláda sa v snahe zabrániť ďalšiemu šíreniu nákazy rozhodla na desať dní - počnúc nachádzajúcim víkendom - nariadiť nočným klubom a barom, aby po polnoci zatvorili svoje prevádzky.

Chorvátsko zaznamenávalo na jar - počas prísnych epidemiologických opatrení - relatívne nízky počet nakazených a po následnom opätovnom otvorení svojej ekonomiky samé seba propagovalo ako bezpečnú turistickú destináciu.

Napriek tomu v tomto roku očakávalo - v porovnaní s tým minulým - len približne tretinu turistov. Vo viacerých častiach krajiny však v júli i auguste dosiahol počet turistov 60 až 70 percent z vlaňajších údajov, píše Reuters.
 
 
 

Nemecko zaviedlo povinnú karanténu pre takmer celé Španielsko

Berlín 14. augusta (TASR) - Nemecko v piatok umiestnilo na zoznam vysoko rizikových krajín - v súvislosti so šírením koronavírusu - celé Španielsko s výnimkou Kanárskych ostrovov, informovala agentúra AFP.

Cestujúci vracajúci sa do Nemecka zo Španielska sa budú musieť podrobiť bezplatnému testu na nový koronavírus a čakať na jeho výsledky v karanténe.

Nemecko od minulej soboty (8. augusta) povinne zaviedlo tieto testy pre všetky osoby prichádzajúce z rizikových krajín. Po jeho absolvovaní sa ľudia do oznámenia výsledkov musia zdržiavať v domácej izolácii.

Štátny Inštitút Roberta Kocha (RKI) vyhlásil za rizikovú oblasť v súvislosti s koronavírusom celé Španielsko - okrem Kanárskych ostrovov. Za rizikovú RKI vyhlásil aj ostrov Malorka, ktorý je veľmi vyhľadávaný nemeckými turistami.

Spojené kráľovstvo koncom júla ako prvá z európskych krajín zaviedlo povinnú 14-dňovú karanténu pre cestujúcich prichádzajúcich zo Španielska, pripomína AFP. Francúzsko neskôr vydalo odporúčanie, aby obyvatelia necestovali do španielskeho regiónu Katalánsko.

Počet potvrdených nových prípadov nákazy v Nemecku sa v poslednom období mierne zvýšil, uvádza na svojej webovej stránke nemecký denník Der Tagespiegel. Zdravotnícke úrady v krajine podľa RKI vo štvrtok hlásili 1449 nových prípadov nákazy za obdobie posledných 24 hodín.
 
 

Vyberte región